Bruger du også dem her i dit køkken ?

Trine Hvornum

Bruger du også dem i dit køkken - Mine top 10 råvare, jeg altid har hjemme. Bruger du også Hampfrø, Frisk Ingefær rod, Frisk Gurkemeje rod, Kanel, Mandler, Blåbær, Chiafrø, Hørfrø, Hvidløg og Aloe Vera som enten friske råvare i din kost eller som kosttilskud ? Hvis ikke...måske burde du se på hvad nogle af dem kunne tilbyde på ! Ønsker du et sundere liv, og sundere kostvaner.

Så læs med her, måske er der nogle at disse lækre råvare du burde gå købe

Det er til lidt af hvert, og kan bruges på rigtig mange måder. Ingefær bruger jeg gerne i shots, te og en masse i vores mad hverdag. samme som gurkemeje, også en masse af det. Vi har altid frisk ingefær og gurkemeje rod herhjemme, Bruger der faktisk næsten aldrig som krydderi mere. Hvidløg bruger vi også flere gange om ugen i, den engenskaber er fantastiske. Kanel bruger vi tit ovenpå morgenmaden, som blodsukker stabliserende. Aloe vera planten har jeg prøvet at have hjemme, men den holdt kun et år, så døde den. Men bruger det som kosttilskud til fordøjelsen. Chiafrø bruger vi dagligt som drys over soja yoghurten sammen med mandler, hampfrø, hørfrø og blåbær.

1. Ingefær.

Vitaminer: B1-vitamin, B2-vitamin, Niacin, B6-vitamin, Biotin, Folat, B12-vitamin

Mineraler: Mangan Mn,Natrium Na,Kalium K, Calcium Ca, Magnesium Mg, Phosphor P, Jern Fe, Kobber Cu og Zink Zn.

Aminosyre: Isoleucin, Leucin, Lysin, Methionin, Cystin, Phenylalanin, Tyrosin, Threonin, Tryptofan, Valin, Arginin, Histidin, Alanin, Asparaginsyre, Glutaminsyre, Glycin, Prolin og Serin

Fakta: Ingefær er en flerårig urt i en plantefamilie. Bruges både som fødevare og som naturmedicin, og er helt fantastisk ! Den har en dejlig aromatisk duft og en super frisk smag. Som naturmedicin bruges ingefær for det meste som kosttilskud, i behandlinger mod kvalme samt opkast mange gravide har stor glæde af ingefær roden, enten som en te eller i kapsel form. I nogle tilfælde mod andre mave-tarm problemer.

Virker imod inflammation

Virker imod inflammation, som faktisk ret mange render rundt med, og "bare" lader stå til, uden at gøre noget ved det. Faktisk render der mange rundt med gigt lign symptomer. Og det er for det meste vores kost er der alt for ringe, vi drikker for meget kaffe, spiser for meget sukker og gluten. Måske burde man lige huske at se på kosten også efter min menig. Ingefær skulle efter sigende fremmer spytproduktionen samt galde- og mavesyredannelse samt virker beroligende på vores mave-tarm systemet. Adskillige dyre- og cellestudier har vist, at ingefær kan modvirke væksten af kræftceller. Kræft patienter vil have stor glæde af ingefær. Virker anti-inflammatorisk. Virker mod sledgigt. Bruges til lands, vands og i luften - for køresyge og kvalme. Vildt god i te, enten skæret i tern og enkelte skræller i. God mod snue, gerne i ingefær shot. - øger immunforsvaret.

2. Gurkemeje.

Vitaminer : B6, C, K, og E- vitamin.

Mineraler: Jern Fe, Kobber Cu, Kalium K, Magnesium Mg Og Mangan Mn.

Fakta: Smuk gul farve, men pas på den smitter af ligesom rødbede også gør. Gurkemeje er en urt, som er i familie med ingefær. Den bliver brugt i karry, det er den der giver den gule farve. Reducere smerter, i det den er anti-inflammatorisk. Giver bedre fordøjelse. Den er blodfortyndende, går ind og stimulere kredsløbet. Antioxidant, antiseptisk samt stimulere kredsløbet. Indeholder fibre. Kan muligvis påvirke effekten af vigtig kræftmedicin, grundet stoffet curcumin som gurkemeje indeholder. Anvendes mod uren hud, samt grå og trist hud. Krampeløsende i maven. Antidepressiv.

3. Hvidløg.

Vitaminer: E-Vitamin, B1, B2, Niacin, B6, Pantothensyre, Folat, og C – Vitamin.

Mineraler: Jern Fe, Magnesium Mg, Calcium Ca, Natrium Na, Kalium k, Phosphor P, Kobber Cu, Zink Zn, Job I, Mangan Mn og Selen Se.

Aminosyrer: Isoleucin, Leucin, Lysin, Methionin, Cystin, Phenylalanin, Tyrosin, Threonin, Valin, Arginin, Histidin, Alanin, Asparaginsyre, Glutaminsyre, Glycin, Prolin og Serin.

Fakta: Hvidløg skulle eftersigende være med til at beskytte mod for tidlig fødsel. Hvidløg er Antibakterielt. Skulle beskytte hjertet. Indeholder allicin, og når hvidløget bliver knust omdannes det til allicin, som mest indeholder svovl.

4. Kanel.

Vitaminer: Vitamin - A, B1, B2, B6, Niacin, Folat,  K, E og C-Vitamin.

Mineraler: Calcium Ca, Mangan Mn, Kalium K, Natrium Na, Magnesium Mg, Phosphor P, Jern Fe, Kobber Cu, Zinnk Zn og Selen Se.

Fakta: Kanel indeholder nemlig stoffet kumarinin, der i høje doser kan være skadeligt for leveren. Blodsukkerregulerende egenskaber. Forskning tyder på, at kanel muligvis vil kunne benyttes mod insulinresistens og type 2 sukkersyge. Forskning har vist, at indtagelse af 6 g kanel reducerer den stigning i blodsukkeret som følger efter et måltid. Kanel stammer fra inderbarken af kaneltræet (Cinnamomum), som er i familie med laurbærtræet og træet trives kun i tropisk klima. Kanelolie som bruges mod bakterie- og svampeinfektioner. Betændelseshæmmende. Kanel bruges også tit i dufte. Blodtrykssænkende og kolesterolsænkende.

5. Aloe Vera.

Vitaminer: A - Vitamin, C, E, folinsyre, cholin, B1, B2, B3, B6 og B12-vitamin.

Mineraler: Calcium Ca, Natrium Na, Jern Fe, Calcium Ca, Crom, Magnesium Mn, Mangan Mg, kobber og Zink Zn.

Aminosyre: Der findes 22 aminosyrer, der er nødvendige for din krop – og heraf siges, at otte er af afgørende betydning.

Enzymer: Aliiase, peroxidase, cellulase, lipase, alkalisk og catalase.

Fakta: Den friske plante kan knækkes af og smøres på rifter og små sår for at helende bedre. God til betændte sår samt ved forbrændinger og solskader. - bræk et blad af og skær den i mindre stykke, så det passer til såret, resten kan med fordel opbevares i køleskabet. Helbredende egenskaber har den eftersigende også. Kan dyrkes over alt i verden, men stammer fra det østlige Afrika. Bliver brugt i mange hudpleje produkter. Bruges meget til fordøjelsen, da den smør tarmene, bevare den sunde tarmflora. Nyttig imod diabetes 2. Reducere infektion. Fantastisk både ind vortes og ud vortes. Opretholder et normalt blodsukker niveau - bidrager til insulin omsætningen i kroppen.

6. Chiafrø.

Vitaminer: A-Vitamin, B1, B2, B3, B6, B8 og E-vitamin.

Mineraler: Calcium Ca, Jern Fe, Magnesium Mg, Kalium K, Mangan Mn, Fosfor, Kobber Cu, Natrium Na, Fosfor, Selen Se, Zink Zn og Bor.

Fakta: Chiafrø er det nye sorte, det er det der hitter helt vildt lige nu. Det er der rigtig gode grunde til, det er nemlig fyldt med proteiner, fedt og fibre, 2 spsk. økologiske vidunder frø indeholder meget mere omega 3 fedtstoffer end en laksefilet. Det er super godt for fordøjelsen, og ligesom med hørfrø kan man lave en “slim” grød af det. Der går ind og smør tarm floraen. Brug det på yoghurt, dit brød, på dit slik,salaten og i smoothies… brug fantasien og prøv dig frem.

Det går ind og stabiliserer dit blodsukker – hvem kunne ikke bruge det sidst på eftermiddagen!

Modvirker infektioner. Huden får det dejlige fedtsyrer – godt for den tørre hud. Kendt for at give styrke og udholdenhed fra gamle dage af. De er glutenfri. Indeholder også omega-6. Der er dobbelt så mange antioxidanter i disse super frø, end der er i blåbær. De giver en god mæthedsfornemmelse. De kan optage hele 10 gange så meget væske, som deres egen vægt. Indeholder 8 gange mere omega 3 end laks. Indeholder 7 gange mere c-vitamin end citrusfrugter.

7. Blåbær.

Vitaminer: A, B-caroten,B3 ,B5, B6, C, Og E-vitamin.

Mineraler: Flanoider, Zink Zn, Selen Se, Mangan Mn, Chrom Cr, Jern Fe, Calcium Ca, Kobber Cr, Jod I, Phosphor P, Mannesium Mg, Natrium Na og Kalium K.

Fakta: Indeholder kostfibre, masse antioxidanter, Går ind og neutralisere de frie radikaler. Holder dig ung og smuk. Hjælper mod urinvejsinfektioner. Bevare synet, og rigtig mange tager blåbær i kosttilskud med god virkning. Kan hjælpe mod diarré. Blåbær går ind og holder hjernecellerne i skak. Blåbær er rigtig godt for immunforsvaret. Mavefedtet kan ikke lide blåbær. Hukommelsen har rigtig godt af blåbær.

8. Hørfrø.

Vitaminer: E-Vitamin, B1, B2, Folat, Niacin, B6 og Folat.

Mineraler: Magnesium Mn, Jern Fe, Calcium Ca, Natrium Na, Kalium K, Nikkel Ni, Selen Se, Chrom Cr, Jod I, Bly Pb, Cadmium Cd, Jern Fe og Zink Zn.

Fedtstoffer: Omega 3 er hørfrø fyldt med. Alfa – linolsyre – ALA, det er en essentiel fedtsyre, som vi har brug for at opretholde livet. ALA skal tilføres igennem kosten.

Aminosyre: Serin, Isoleucin, Leucin, Lysin, Methionin, Cystin, Phenylalanin, Tyrosin, Threonin, Tryptofan, Valin, Arginin, Histidin, Alanin, Asparaginsyre, Glutaminsyre, Glycin, og Prolin.

Fakta: Hørfrø er spækket med virkelig gode fedtstoffer. Fordøjelsen elsker hørfrø, især når de er ny kværnet. Hørfrø indeholder en masse af de gode kostfibre. Hørfrø skulle eftersigende være godt for kolesterol samt hjerte-kar sygdomme.

Dit immunforsvaret vil elske Hørfrø.

Hørfrø er også god mod forstoppelse, den er rigtig god som topping over morgenmaden, Frisk kværnet. Så får man mest ud af den. Når den er frisk kværnet skal den spises inden 20 min.

9. Hampfrø.

Vitaminer: B1, B2 og Vitamin- E.

Mineraler: Calcium Ca, Magnesium Mn, Zink Zn, svovl, Natrium Na, Kalium, Fosfor og Jern Fe.

Fedtstofferne som: Omega 3,6 og 9.

Fakta: Hampfrø er virkelig blevet det "nye" sorte, og rigtig mange har fået øjnene op for Hampfrø. Hampfrø er fyldt med en masse godt og nærende kostfibre, proteiner. Hamp er faktisk en af verdens først dyrkede planter, og her taler vi for 12.000 år siden!

Hampfrø indholder klofyl.

Hampfrø er letfordøjeligt og optages let i kroppen. Hampefrø minder om en nødde agtig smag, som kunne minde lidt om pinjekerner eller solsikkefrø. Bruges til alverden bagning, topping, smoothies, morgenmad og meget mere. Bruges til hjerte-kar problemer. Bruges af mange cancer patienter. Beskytter cellebeskadeligelse og tyktarmskræft. Hampfrø har evnen til for højt kolesterol.

10. Mandler.

Vitaminer: Vitaminer : A : Retinol og B- caroten, D : D3, D2, E, og K – Vitaminer B1 Thiamin, B2 Riboflavin, Niacin, B6, Pantothensyre, Biotin, Flolat, B12 og C – Vitamin.

Mineraler: Natrium Na, Kalium K, Fosfor Selen Se, Calcium Ca, Magnesium Mg, Jern Fe, Zink Zn, Nikkel Ni, Chrom Cr Jod I, Kobber Cu og Phosphor P.

Aminosyrer: Leucin, Valin, Serin, Prolin, Alanin, Tryptofan, Cystin, Isoleucin, Methionin, Arginin, Asparaginsyre, Threonin, Glycin, Glutaminsyre og Histidin.

Mandler indeholder så mange vildt sunde fedtstoffer.

Fedtsyre som omega – 3 og 6. Mandler indeholder også en masse rigtig gode sunde kostfibre og samt proteiner, der mætter som et fint mellemmåltid.

Fakta: Mandler stabalicere dit blodsukker. Det er en rigtig sund snack, og spis gerne 5 stk. mandler sammen med hvert stykke frugt - Så stabilisere den blodsukret.

Spis mandler dagligt, dog max 30 g. Mandler er super godt for mave fedtet. Mandler skulle efter sigende beskytte vores hjerte.

 

Jeg har lavet den del forskellige lækre opskrifter med de forskellige nævnte ingredienser.

Lige fra kage, juice, lækkerier, smoothies, frokost, aftensmad og morgenmad.

Klik dig frem og tilbage i mit lille univers.

God fornøjelse !

Læs mere →